Select Page

Our Blog

Design inspired by Cultural Heritage

Ilustrirani motivi sa stećaka

LJETNI SOLISTICIJ, koji obično pada 21.06 , poznatiji je kao prvi dan ljeta. To je najduži dan u godini na sjevernoj hemisferi i dan kada konačno osjetimo i znamo da je nova sezona uistinu stigla nakon duge, hladne zime.
Ljetni solsticij obilježava dan kada je sunce u najvišoj tački na nebu u godini. Na latinskom, solsticij znači “sunce koje miruje”, što upućuje na mjesto sunca u galaksiji na današnji dan. To je dan koji se slavio od davnina i jedno je od najranijih astronomskih promatranja u ljudskoj historiji.
Mogli biste reći da je prilično važan dan. Ali radi se o više od samo znanstvenih promatranja – ljetni solsticij ima duhovna značenja koja bismo mogli istraživati i slaviti.
Ova duhovna značenja su razlozi zašto je toliko drevnih civilizacija ljetnom solsticiju posvetilo rituale i festivale. Zapravo, drevni spomenici su dizajnirani upravo tako da se poravnaju sa suncem za vrijeme solsticija.

 

Simbol na stećku. – Stupari, Kladanj

SPIRALA  / ZLATNI REZ je najstariji poznati simbol koji je korišten i odražava univerzalnu predstavu rasta, razvoja, jedinstva. Predstavlja božansku, životnu energiju, a pojavljuje se i kao simbol plodnosti.

Karl Gustav Jung smatra da je spirala arhetipski simbol koji predstavlja kosmičku silu, a proces individualizacije spiralni napredak. On objašnjava značaj spirale u psihologiji: “Kada pravite spiralu, uvijek dolazite do iste tačke gdje ste bili ranije, ali nikada zapravo nije ista, ona je iznad ili ispod, iznutra, spolja, tako da znači rast.”

Zlatni rez ima dugu tradiciju, a poznat je iz najranijih zapisa u geometriji. Iako se najčešće veže uz grčku umjetnost, bio je poznat još i ranije, u vrijeme Babilonaca i Egipćana. Poznat pod nazivima zlatni omjer, božanska proporcija, sveti rez ili Φ, u isto vrijeme predstavlja i jednostavno i zagonetno načelo koje se beskonačno ponavlja u prirodi, umjetnosti i znanosti. U prirodi susrećemo svu raznolikost formi, a gotovo svaka u sebi krije ovaj omjer. Prepoznat ćemo ga u obliku presječene jabuke, rasporedu ćelija na ljusci ananasa, formi leptirovih krila, ali i kod čovjeka. Zlatni rez nalazimo i u dvostrukoj zavojnici molekule DNK koja sadrži genetski kod, krvna zrnca se grupiraju u iste spiralne uzorke, koje također možemo primjetiti i kod otisaka prstiju. Dakle, pođemo li na putovanje koje nas vodi od embrija sve do zvijezda i galaksija, prepoznat ćemo mnoga lica zlatnog reza. Ponekad vrlo tajanstven i mističan, a ponekad vrlo očit i upadljiv.

Predaja kaže da je učenje o zlatnom rezu iz Egipta u Grčku donio Pitagora, koji je i povezao zlatni rez s glazbom smatrajući da glazbu valja skladati prema točno određenim kanonima jer jedino tako može odražavati muziku sfera. Prema Pitagorinu učenju može se vidjeti da priroda broja i njegova moć predstavljaju temelj i izvor svih stvari i vladaju u, ne samo u ‘demonskim i božanskim stvarima’, već i u svim ljudskim postupcima, riječima, u svih tehničkim poslovima, kao i u glazbi. Unutarnji sklad koji Pitagora otkriva kroz glazbu i matematiku naziva Harmonijom. Ona predstavlja spajanje različitosti, usklađenost suprotnosti, kao i usklađenost među kontrastima.

Pitagora pronalazi vezu između Čovjeka i Svemira istražujući pojam odnosa dijelova prema cjelini. Tvrdio je da sva nebeska tijela puštaju određene zvukove pri svom kretanju, a svi tonovi pružaju skladnu skalu ili poznatu ideju o harmoniji sfera. Prema Platonu, ova savršena usklađenost trebala bi se uspostaviti u svakoj ljudskoj zajednici i to kroz tri razine – harmonija u samom čovjeku, harmonija čovjeka i zajednice, kao i zajednice s Prirodnom, odnosno Svemirom.

Izvori/Reference:
Mladen Pejaković: “Zlatni rez”, Art Studio Azinović, 2009

ANKH 

Ankh je drevni egipatski simbol koji simbolizira mnoge aspekte života, uključujući fizički život, vječni život, besmrtnost, smrt i reinkarnaciju. Simbol je obruč u obliku suze s križem povezanim neposredno ispod njega, koji predstavlja sunce koje prolazi svoj put prema gore i preko horizonta.

Izraz “ankh” u prevodu s egipatskog znači “život” ili “onaj ko živi”. Neki istraživači ezoterijske simbolike tumače kičmu Ankh-a (Križ Tau) kao simbol spuštanja duha u materiju, a krug kao “božansko oko” koje svijetli na ljude.

 

Simbol na stećku. – Podveležje, Mostar